Waarom is katten trimmen niet eenvoudig?

Hoewel veel mensen katten beschouwen als onderhoudsarme huisdieren die alleen de klassieke borstel nodig hebben, kan in werkelijkheid je kat enorm profiteren van een regelmatig en uitgebreid verzorgingsprogramma (als aanvulling op dierenartscontroles). Maar in tegenstelling tot honden, is katten trimmen eerder weggelegd voor geduldige katteneigenaren. Katteneigenaren zouden moeten profiteren van het moment waarop de kat op de schoot ligt. Het is het gemakkelijkste moment om een snelle controle uit te voeren. Daarnaast zou minstens een keer per maand de tijd moeten genomen worden om een grondige controle uit te voeren. Hierdoor kun je eventuele problemen sneller detecteren, maar houd er wel rekening mee dat deze doe-het-zelfcontroles een jaarlijks bezoek aan de dierenarts niet vervangen. Katten trimmen vermindert de aanwezigheid van haarballen en voorkomt klitten. Katten trimmen helpt je ook alert te zijn op teken, wondjes, knobbels en huidproblemen bij je kat, zodat je de gezondheid van je kat effectief kunt volgen en onderhouden. Uiteraard verzorgen katten, net als honden, zichzelf door te likken, maar ook jij kunt bijdragen aan hun verzorgingsroutine door zijn of haar vacht in topconditie te houden. Omdat katten trimmen minder eenvoudig is op oudere leeftijd, kun je beter het proces starten als je kat nog een kitten is. Lukt het echt niet, stel dan de verzorging niet uit, maar roep de hulp in van een professional. Trimsalon Brendine heeft ervaring met om het even welk soort katten. Wanneer zij katten trimmen, nemen ze er ruim de tijd voor. Tijd en geduld dat jij misschien niet hebt en graag aan hen wil overlaten. Als je het zelf niet opgelost krijgt, heeft het geen zin om jezelf en je kat stress te bezorgen. Contacteer Trimsalon Brendine voor een afspraak via de pagina trimsalonnoordwijk.nl.

Katten trimmen: de nagels

Het trimmen van de klauwen van je kat is bedoeld om van de scherpe punten af te komen. Dit vermindert niet alleen het risico op schade aan je meubels, hierdoor zul je ook beter kunnen spelen en communiceren met je kat zonder je zorgen te moeten maken over krassen en pijnlijke huidpuncties. Bovendien zijn er ook voordelen voor de gezondheid van je kat verbonden aan katten trimmen. Door de nagels trimmen, vermijd je dat je kat pijnlijke, gebroken klauwen krijgt die het gevolg kunnen zijn van een scherpe punt die vast komt te zitten in het tapijt of andere dingen rondom het huis. Om de scherpe punten van je kat haar nagels te verwijderen, is hulp nodig van een professionele groomer. Je kunt het ook zelf doen, maar dan moet je het eerst grondig aanleren en nadien heel veel geduld hebben (vooral bij oudere katten die niet gewend zijn aan het proces katten trimmen).

Enkel tips voor het nagelknippen

  • Onthoud dat je je kat eerst laat wennen aan de nagelknipper.
  • Als je kat is blootgesteld aan de negelknipper sinds hij of zij een kitten was, dan zou het een gemakkelijk proces moeten zijn. Als je echter begint met het knippen van de nagels van een oudere kat, zorg er dan voor dat je het proces geleidelijk opbouwt.
  • Begin door je kat te laten wennen aan het hanteren en aanraken van hun pootjes.
  • Zorg ervoor dat ze gewend zijn om in je schoot te zitten en zich comfortabel voelen met je aanraking.
  • Raak hun pootjes voorzichtig aan. Bij elk teken van negatieve lichaamstaal, zoals naar achteren vouwende oren, bewegende staart of andere tekenen van spanning, stop tot de kat weer ontspant.
  • Als je eenmaal het stadium hebt bereikt waarop ze zich op hun gemak voelen als je hun poten aanraakt, kun je voorzichtig doorgaan en zacht op hun poot drukken om hun nagels bloot te leggen.