Veilig en vol vertrouwen op zee varen met een cwo zeezeilen-certificering op zak

Zelfs als je een huis hebt met zicht op zee, vergeet je gemakkelijk dat onze planeet voornamelijk uit water bestaat. De open zee – die uitgestrekte internationale wateren – begint op slechts enkele kilometers afstand van de kust en verspreidt zich over driekwart van de wereld. Het is een plek die vrij, spannend, adembenemend mooi en soms meedogenloos kan zijn, als je niet weet wat je doet. Behaal daarom je cwo zeezeilen-certificering en zeil verder van de kust weg om avonturen op zee te beleven voor enkele dagen of een langere periode. De cursus brengt je uit het zicht van land, terwijl je alles leert over zeilen op zee onder toeziend oog van instructeurs van de zeezeilschool ‘de Zeeuwse Zeezeilers’. Bovendien worden de groepen bewust klein gehouden, omdat niet elke deelnemer dezelfde ervaring of niveau bezit.

Hoe leuk is cwo zeezeilen?

Zelfs al kun je al aardig zeilen, dit wil niet zeggen dat je met je auto en zeilboot naar de kust kunt rijden om te gaan zeilen op zee. Om op zee te zeilen, heb je een cwo zeezeilen-certificering nodig. Dit is de meest geavanceerde cursus om te zeilen op zee. Bedoeld voor ervaren zeilers die vaardigheden, kennis en vertrouwen willen opbouwen voor het zeilen op zee. Heb je weinig ervaring, dan kun je je ook aanmelden om te leren zeilen. Op de comfortabele en veilige boten van de Zeeuwse Zeezeilers leer je alles wat je moet weten over zeilen op zee. Uitstekend getrainde instructeurs blijven op de boot en als je de smaak en de knepen van het zeilen te pakken hebt, kun je je nadien alsnog inschrijven voor de cursus cwo zeezeilen. Tijdens de cursus cwo zeezeilen word je getraind als een volwaardig lid van een zeilboot. Tijdens de zeillessen cwo zeezeilen leer je:

  • De zeilboot klaarmaken om uit te varen
  • In koers te varen en ook de zeilboot andere wendingen te laten nemen op zee
  • De zeekaart en kalander te gebruiken
  • Alles over aanleggen en hoe je de zeilboot veilig achterlaat
  • Verschillende reglementen (vaarregels)
  • De zeilboot wendingen te laten nemen op de motor
  • Hoe houd je het veilig tijdens het zeilen
  • De marifoon correct gebruiken
  • Alles over veiligheid op het water
  • Controle van het materiaal

Goed om te weten

Als je alles goed hebt gecontroleerd en ervan overtuigd bent dat het materiaal en de uitrusting van de zeilboot in orde en aanwezig is, dan zijn er nog altijd heel wat zaken waar je op moet letten. Om te beginnen, dien je de vaarregels te kennen en je er ook aan te houden. Als je passagiers meebrengt aan boord, zorg dan dat iedereen een reddingsvest draagt. Dit item is er voor je veiligheid en werkt alleen als het ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Tevens is het belangrijk om de omgeving in de gaten te houden. Varen is net als rijden met een auto, alleen anders! Om die reden is, net als het behalen van je autorijbewijs, het behalen van je cwo zeezeilen-certificering een aanwinst. Zeker als je genoeg hebt van de binnenwateren en op zee wilt gaan varen. Uiteraard is de cwo zeezeilen-certificering enkel geldig voor Nederland. Wil je langere tochten ondernemen, dan raadpleeg je beter de officiƫle diensten om te weten te komen welke certificering je nodig hebt om wettelijk in orde te zijn met de regels van het land waar je naartoe zeilt. Heb je tijdens de cursus de smaak van het zeilen te pakken en wil je graag een eigen zeilboot kopen om je eerste wereldreis te plannen, vertrouw dan op de expertise van de Zeeuwse Zeezeilers! Meer info op zeeuwsezeezeilers.nl.